Κοινωνικό φροντιστήριο

Κοινωνικό φροντιστήριο (μαθήματα σε μαθητές, φοιτητές στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας)

 
Οι σημερινές συνθήκες της πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνουμε έχουν μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις στο πεδίο της γνώσης. Γιατί δεν είναι μόνο οι κατακόρυφες μειώσεις των πόρων για την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, οι εξευτελιστικοί μισθοί των εκπαιδευτικών και η παράδοση όλων και περισσότερων δομών στους ιδιώτες, είναι και μια βαθειά κρίση αξιών που επιβάλλουν στην εκπαίδευση να αναμορφωθεί πλήρως στα πρότυπα της εμπορευματικής αγοράς. Η εκπαίδευση στο σήμερα αντί να αμβλύνει, εντείνει όλο και περισσότερο την ταξική διαίρεση, ωθεί στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση. Είναι μια εκπαίδευση στα χέρια του κράτους και της αγοράς που συντρίβει τα όνειρα των νέων ανθρώπων. Παράλληλα διδάσκει την υποταγή, τον ατομισμό, τον «καριερισμό» και όλες τις αξιακές προκείμενες της αγοράς. Είναι μια εκπαίδευση πολιτιστικής παρακμής και εκχυδαϊσμού σε όλες τις πτυχές της. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο για την κοινωνία και τους από τα κάτω αποφασίσαμε ως εκπαιδευτικοί να δράσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε, συμβάλλοντας έστω και στο ελάχιστο σε μια διαφορετική κατεύθυνση. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, εδώ και 4 χρόνια, την προσπάθεια για δημιουργία ενός κοινωνικού φροντιστηρίου για μαθητές και φοιτητές στο οποίο θα προσφέρουμε εθελοντικά όσες ώρες μπορούμε σε όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος της εκπαίδευσης. Παράλληλα καλούμε και άλλους εκπαιδευτικούς και φοιτητές που πιστεύουν ότι αυτή η κίνησή μας έχει νόημα και θέλουν βοηθήσουν, να έρθουν σε επαφή μαζί μας ώστε να διαμορφώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και ευρύτερο πρόγραμμα. Πιστεύουμε σε μια διαφορετική λογική την μάθησης. Σε μια παιδεία που δεν βασίζεται στη αυθεντία του δασκάλου, στην άνευρη αποστήθιση, στα αυστηρά όρια της διδακτέας ύλης, στην δαμόκλειο σπάθη των εξετάσεων.
 

Παρότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα αυστηρά όρια μιας τέτοιας προσπάθειας μέσα στα πλαίσια του συστήματος, θα προσπαθήσουμε στο μέτρο που μπορούμε, να προωθήσουμε εκπαιδευτικές λογικές κριτικής. αναστοχασμού και συλλογικής αυτομόρφωσης. Μαθήματα φοιτητών σε φοιτητές, συλλογικά διαβάσματα, μάθημα ξένων γλωσσών, ελληνικών σε μετανάστες και πρόσφυγες , μαθήματα έξω και πέρα από τα όρια της διδακτέας ύλης, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές δράσεις, είναι λίγες ίσως από τις ιδέες που θα θέλαμε να πραγματωθούν με τη βοήθεια και τη στήριξη όλων. Επίσης, η στήριξη σε εκπαιδευτικό υλικό (βιβλία και αναλώσιμα) από όποιον θέλει και μπορεί θα είναι για εμάς πολύ σημαντική. Στεγάζουμε την προσπάθειά μας στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας. Λειτουργούμε αντιιεραρχικά και είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θέλει να συμμετέχει και να βοηθήσει στην προσπάθειά μας.

Τη φετινή χρονιά, αρωγός στην προσπάθειά μας στέκεται και η εθελοντική φοιτητική ομάδα «Δράση ΠΤΔΕ», με μέλη της από όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου Πάτρας.
 
================================================
 

Τα μαθήματα* που προσφέρονται, μέχρι στιγμής, είναι:

– Όλα τα μαθήματα για μαθητές Δημοτικού
 
– Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία για μαθητές Γυμνασίου
 
– Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Ελεύθερο & Γραμμικό Σχέδιο για μαθητές Ενιαίου Λυκείου
 
– Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά, Στοιχεία Μηχανών, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Ψύξη – Κλιματισμός, Κεντρική Θέρμανση, Τεχνολογία υλικών, Ελεύθερο & Γραμμικό Σχέδιο για μαθητές ΕΠΑΛ
 
– Για οποιοδήποτε άλλο μάθημα επικοινωνήστε μαζί μας.

Για πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά μετά τις 7.00μ.μ. στο κοινωνικό κέντρο ή στο τηλέφωνο 6944264574

*Τα μαθήματα ανανεώνονται τακτικά, και μπορείτε να συμβουλεύεστε το Πρόγραμμα για την μέχρι στιγμής διαμόρφωσή του.