Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της Εργασίας

Κεφάλαιο Α’ – Η Ανάγκη για Αξιοπρέπεια

§ 3 – Rosetta

Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου ’17, στις 9:30μ.μ., στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας

Rosetta
[Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne, 1999 – 95′]

Η Rosetta είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που ζει με την αλκοολική μητέρα της στην επαρχία Seraing στο Βέλγιο, και προσπαθεί να βρει μια δουλειά προκειμένου να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία ζει. Η ταινία έχει ένα «ντοκυμαντερίστικο» ύφος καθώς είναι γυρισμένη με κάμερα στο χέρι και προβάλλει την καθημερινή ρουτίνα της Rosetta.

Η στιγμή που βιώνουμε περισσότερο την ψυχοσύνθεση της Rosetta – ενός ατόμου που επιθυμεί περισσότερο από τίποτα να βρει δουλειά – είναι κατά τη διάρκεια των βραδινών της προσευχών. Εκεί το κορίτσι υπενθυμίζει στον εαυτό της, την ταυτότητά της και τους στόχους της. Αρχικά μιλάει στον εαυτό της ως «Εσύ» και στη συνέχεια ως «Εγώ» και δίνει την αίσθηση πως ξαναβρίσκει έναν εαυτό που είχε εγκαταλειφθεί στην καθημερινότητα.

Η Rosetta έχει φιλικές σχέσεις με τον Riquet, έναν συνομίληκό της, ο οποίος εργάζεται σε ένα μαγαζί με βάφλες. Η Rosetta, στην ανάγκη της για εργασία ως μέσο επιβίωσης, θα χρησιμοποιήσει εργαλειακά τη φιλία της με τον Riquet, προκειμένου να βρει μια θέση εργασίας. Η ταινία δίνει μια κλειστοφοβική αίσθηση και γίνεται μια κραυγή για αξιοπρέπεια απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό και τους μηχανισμούς που τον διαιωνίζουν.


Τις υπόλοιπες ταινίες του κύκλου θα τις βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της Εργασίας