Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της Εργασίας

Κεφάλαιο Α’ – Η Ανάγκη για Αξιοπρέπεια

§ 1 – Μακριά Πετούν τα Σύννεφα

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου ’17, στις 9:30μ.μ., στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας

Μακριά Πετούν τα Σύννεφα / Kauas Pilvet Karkaavat
[Aki Kaurismäki, 1996 – 96′]

Το «Μακριά πετούν τα σύννεφα» είναι μια κινηματογραφική παραγωγή του Φινλανδού σκηνοθέτη Άκι Καουρισμάκι, με τους Κάτι Ούτινεν και Κάρι Βαάντεν. Μια ταινία για την ανεργία και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, μέσα από την ιστορία ενός ερωτευμένου νεαρού ζευγαριού που χάνει τις δουλειές του.

Η Ιλόνα χάνει την δουλεία της – στο εστιατόριο που δουλεύει – μετά την αναγκαστική απόφαση της ιδιοκτήτριας να το κλείσει. Την ίδια τύχη όμως θα έχει και ο σύζυγός της, που θα βρεθεί ανάμεσα στους τέσσερις από τους οκτώ οδηγούς τραμ, που θα πρέπει να απολυθούν από την εταιρία. Το ζευγάρι θα βρεθεί σε αδιέξοδο, η σχέση τους θα δεχτεί τις πρώτες ρωγμές και τα μαύρα σύννεφα θα αρχίσουν να συνωστίζονται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια τους. Το ερωτευμένο ζευγάρι όμως, δεν θα χάσει την ελπίδα του και αναθεωρώντας της πραγματικότητα θα αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην ζωή.

Ο κινηματογράφος του Καουρισμάκι, περιφέρεται γύρω από τις καταπιεσμένες μορφές αυτού κόσμου. Χαρακτήρες, που αντιμετωπίζουν τις τραγωδίες της ύπαρξης και μέσα από τις δυσκολίες που βιώνουν, ανακαλύπτουν το τι είναι αληθινά σημαντικό στην ζωή τους. Προσεγγίζει έτσι, τραγικές πτυχές της ζωής με έναν αισιόδοξο τρόπο, δίνοντας στους χαρακτήρες του ελπίδα διαφυγής.

Η ταινία «Μακριά πετούν τα σύννεφα» έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το Βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή. Επίσης όταν η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης την απέσυρε, θέλοντας να υποβιβάσει το κύρος της διοργάνωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο διαγωνισμός Όσκαρ πρόκειται για παιχνίδι νηπιαγωγείου για τα πρωινά της Κυριακής.

*Ο σκηνοθέτης έχει αφιερώσει την ταινία, στην μνήμη του φίλου του Μάτι Πελονπάα.


Τις υπόλοιπες ταινίες του κύκλου θα τις βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

Κύκλος Προβολών: Οι Πολλαπλές Πτυχές της Εργασίας